joi, 11 august 2022

REMEMBER: Tabăra națională de sculptură "Între teluric şi celest" & Festivalul SculptFEST CĂBEȘTI 2022 (II)

 

Așadar, după cum am promis, revin cu noi amănunte despre Tabăra națională de sculptură "Între teluric şi celest" & Festivalul SculptFEST CĂBEȘTI 2022.

Nu am să revin asupra celor îmtâmplate în zilele dinainte, deoarece sunt publicate în postările anterioare. Să începem de sâmbătă la ora 16.00, când a avut loc vernisajul. Mulți privitori, din sat, din Groapa Binșului, dar și din alte județe. Surpriza vernisajului a fost prezența, in corpore, a formației Subcarpați, care au fost întâmpinați cu o urare tradițională de Ghiță David, învățător și profesor de fluier, dar și o palincă strașnică de Căbești: „Bine-ați venit la Căbești / Unde-ți place să triești / Avem dealuri, avem văi/ Avem fete şi flăcăi/ Avem Soare, avem Lună/ Şi pălinca… cea mai bună!” Un grup de copii, îmbrăcați în superbul strai al Binșului, au interpretat, la fluier, trei cântece, în onoarea invitaților. 



Au luat cuvântul Angela Szabo, Eugen Petri, iar în final primarul Corina-Gabriela Ene, care a felicitat sculptorii, a mulțumit angajaților primăriei, dar și sătenilor, implicați în acest proiect.

La ora 19.30 a concertat formația „Iarba fiarelor”, iar de la 21.30, până la miezul nopții, formația „Subcarpați”. Dar activitatea pe platoul amenajat din Valea Dâlbii, a început la ora 12.00, când a avut loc deschiderea zonei de Festival cu zona de food court, tarabe comerciale, expoziții artistice.

Duminică, a doua zi a festivalului, a debutat cu o vreme frumoasă, dar pe la amiază, un „pui de furtună” a șters platoul din Valea Dâlbii, așa că doar Ursit a apucat să urce pe scena festivalului cu un one man show. Înainte de a-şi începe concertele Dafina & Maatus Pealler şi Chris Heart natura s-a dezlănţuit. O ploaie torenţială, cu vijelie, a pus capăt festivalului, spre dezamăgirea organizatorilor, dar şi a participanților, care încercau să se ascundă de furia norilor. S-au smuls corturi, a căzut şi un nuc, iar valea s-a umplut de bălţi.Nu a mai putut să urce pe scenă nici grupul folcloric local, „Șura Ușorilor”, după evoluția căruia, artiștii amatori urmau să invite lumea la joc.

La festivalul SculptFEST de pe Valea Dâlbii, înainte de concerte, a avut loc festivitatea de acordare a diplomelor şi trofeelor de participare, care au fost înmânate de către primarul Corina Ene artiştilor invitaţi. O diplomă i-a fost decenată viceprimarului Florin Gavriş, care a fost trup şi suflet în tabără ajutând artiştii ori de câte ori au avut nevoie, de asemenea angajatelor Primăriei Căbeşti, care au făcut momentele taberei artiştilor să fie dulci prin prăjiturile oferite, buldozeristului Ionel Pancu, cel care a ajutat cu buldoexcavatorul la „modelarea” locului de pornire pentru lucrarea „Buricul pământului” dar şi la alte activități din tabără, numit de artişti „cel mai mare artist buldoexcavatorist” și nu în ultimul rând, elevului Răzvan Lupău de la Școala Gimnazială nr. 1 din Căbeşti, care a ajutat cu mare entuziasm artiştii, fiind impresionat de activitatea artiștilor.

În final este necesar de amintit că această manifestare a  a pornit de la dorinţa Corinei Ene, primarul de Căbeşti, de a face ceva deosebit în zonă, ceva care să promoveze locul şi comunitatea:  „Mă emoţionez când văd atâta lume la noi, la Căbeşti. Este o onoare pentru mine şi toţi căbeştenii să vă fim gazde. Le mulţumesc din suflet artiştilor pentru lucrările realizate. Este minunat să vezi începutul taberei, a lucrărilor, şi apoi să vezi evoluţia lor, să vezi ce minunat au ieşit. Eu îmi doresc să fie doar prima ediţie, să avem mai multe ediţii, să umplem toată această vale cu lucrări”, a spus la vernisaj Corina Ene.

Așadar, anul viitor VĂ AȘTEPTĂM LA CĂBEȘTI!

Fotografii realizate de: AMAZING ORADEA și REMUS GABRIEL SUCIU (DJ GABY):





PE VALEA DÂLBII















IARBA FIARELOR




SUBCARPAȚI