marți, 9 august 2022

REMEMBER: Tabăra națională de sculptură "Între teluric şi celest" & Festivalul SculptFEST CĂBEȘTI 2022 (I)

 


         S-au stins luminile pe scenă. Ploaia de vară a trimis spectatorii acasă. Doar cele zece statui din locul numit pe vremuri, „La Fierărie”, de pe Valea Roșie stau cuminți și așteaptă, ca un motan care cere mângîiere, să fie admirate de cei care trec pe acolo. Și trec, încetinesc, iar unii dintre ei chiar se opresc, să admire opera celor zece artiști, întruniți în cadrul Taberei Naționale de sculptură SculptFEST, Căbești 2022.

Pentru că în vara asta, localitatea bihoreană Căbești, cu toate cele peste 40 de grade (la umbră), a fost cel mai fierbinte punct de pe harta sculpturii românești.

Din 29 iulie și până în 7 august, la Tabăra națională de sculptură "Între teluric şi celest" au participat zece artişti plastici: Alexandra Niţă-Palcău şi Mircea Niţă (Cluj-Napoca), Marcel Slezinger şi Dafina Buşu (Oradea), Şerban Alexiu şi Eugen Petri (Ploieşti), Cătălin Iagăr şi Sorina Iagăr (Beiuş), Angela Szabo şi Dan Daniel (comuna Roşia, Bihor). În 6 august a avut loc vernisajul, urmat de două zile de festival, sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 august, pe Valea Dâlbii, sâmbătă seara, concertul Subcarpaţi, în deschidere cântând bistriţenii de la Iarba fiarelor, iar  duminică Ursit, Dafina & Maatus Pealler şi Chris Heart. Doar că ploaia nu a ținut cont de nici un fel de programare, așa că duminică, pe la ora 16.00, și-a făcut prezența, însoțită de un vânt puternic și a trimis oamenii acasă.

Dar, uneori poate fi și așa. Cert este că în această perioadă, Căbeștiul a fost vizitat de peste 4000 de persoane, care s-au bucurat de priveliști, muzică, sculptură, mâncare bună. „Bine-ați vinit la Căbești / Inde-ți place să trăiești! / Avem soare, avem lună / Și.. pălinca cea mai bună”! Cam așa zice o urare tradițională.

Dar să nu uităm să amintim și pe cei care au făcut posibilă această manifestare: primarul Gabriela-Corina Ene, admirabila echipă, mică dar sufletistă, a Primăriei Comunei Căbești, coordonată de viceprimarul Florin Gavriș, care, după cum spunea doamna primar, „nu doar și-au făcut la cote înalte, atribuțiunile, dar au făcut și… prăjituri”. Să nu uităm de săteni, care, deschiși, s-au implicat, oferindu-și ajutorul, asigurând GRATUIT spațiile de desfășurare a festivalului, bunuri alimentare, ba chiar și pălincă.

Personal, pot spune că nu am văzut în viața mea asemenea implicare, atâta bunăvoință, atâta dăruire.

Și-am încălecat pe-o șa

Și v-am spus povestea-așa!

Revenim cu amănunte în episodul viitor!

FOTOGRAFII

Sorina Iagăr - Beiuş

Cătălin Iagăr - Beiuș

            

Dafina Bușu - Oradea


Şerban Alexiu - Ploieşti
Dan Daniel - Roșia
Eugen Petri - Ploieşti
Angela Szabo - Roșia

Marcel Slezinger - Oradea

Alexandra Niţă-Palcău și Mircea Niţă - Cluj Napoca