miercuri, 26 mai 2021

MORILE DE APĂ DIN COMUNA CĂBEȘTI

  

MORILE DE APĂ DIN COMUNA CĂBEȘTI

Morăritul este o ocupație foarte veche și presupune măcinarea cerealelor.

Măcinarea presupune prefacerea boabelor de cereale în făină cu ajutorul pietrelor sau a valțurilor morii.

Moara este o instalație special amenajată pentru măcinarea cerealelor.

Morile de apă folosesc forța apei pentru a pune în funcțiune instalația, de aceea morile de apă sunt construite pe malul unei ape curgătoare, în cazul nostru Valea Roșiei și Valea Sohodolului.

În amonte, fiecare moară are un iaz amenajat și arac, iar în apropierea roții, pe niște piloni, din scândură, se află construită „lada de apă” cu stăvilarul. Stăvilarul este compus din două părți: stăvilarul de serviciu și stăvilarul pentru roată. De sub stăvilar, spre roată, apa este direcționată prin jgheabul de direcționare al apei.

Domnul Horvath Alexandru, fiu de morar, la Moara Imbri (între Căbești și Gurbești), domiciliat în  satul Remetea ne-a descris tipologia morilor de apă din zonă.

Morile din zonă sunt, de regulă, formate din două încăperi: moara propriu zisă cu podul ei și odaia morarului. Aceste mori sunt construite în tehnica „șoșilor”, cu scândură.

Părțile componente ale morii sunt:

1. Roata mare este confecționată din lemn de arin, are diametrul de 4 metri, 36 de cupe și spițe în cruce. Axul roții, este din stejar, are lungimea de 5 metrii, cioplit în 6 fețe (hexagonal) având diametrul de 60 centimetrii.

2. Roata mică este amplasată pe axul roților, în interiorul morii, având diametrul de 2,5 metri și este prevăzută pe partea laterală, în exterior, cu „dinți” din lemn pentru angrenaj.

3. Crâncul este o roată canelată, tot din lemn, cu diametrul de 40-50 centimetri, prevăzută în mijloc cu un ax, care are lungimea de aproximativ un metru, cu rolul de a acționa piatra mobilă.

4. Piatra fixă este amplasată pe podul morii și are diametrul de 1,5 metri și grosimea de 25 centimetri.

5. Piatra mobilă este suprapusă peste piatra fixă și are aceleași dimensiuni ca și aceasta. După uzarea pietrelor acestea se reîmprospătează prin crestarea cu un ciocan cu vidia.

6. Abajurul – este din lemn și are rolul de protecție a pietrelor.

7. Coșul – este din lemn, având dimensiunile aproximative, 80/80 cm în partea superioară și formă de trunchi de piramidă cu baza în sus.

8. Vibrator de alimentat- pentru „scuturarea” coșului.

9. Jgheab pentru ducerea făinii de la piatră spre ladă (70 cm.)

10. Lada de făină cu separator de tărâțe și site.

Moara funcționează după următorul principiu:

- Se ridică stăvilarul pentru roată și se închide cel de serviciu pentru ca apa prin forţa ei să pună în mișcare roata mare, dar și roata mică din interior care este pe același ax;

- Roata mică (cu dinți) angrenează Crâncul, care pune în mișcare piatra mobilă;

- Boabele din coș sunt direcționate prin orificiul din mijlocul pietrei pentru a ajunge între cele două pietre care prin mișcarea de rotație sparg boabele, le macină, transformându-le în făină;

- De la pietre făina ajunge în lada de făină prin jgheabul de direcționare.

În satul Căbești a existat un meșter constructor de mori renumit, Dume Codreanu sau Codreanu Ghiuchi, cum îi spuneau consătenii.

Anii în care au fost construite sau demolate morile de apă din comuna Căbești nu se cunosc cu exactitate, eu menționez aici doar perioada, așa cum au declarat cei de la care m-am informat.

Pe teritoriul administrativ al Comunei  Căbești au existat și funcționat 15 mori de apă, 12 pe cursul Văii Roșiei și 3 pe cursul Văii Sohodolului.

După anul 1962 (după colectivizare) și până în 1989 marea majoritate a morilor au fost în administrarea C.A.P. Căbești.

Morile de pe cursul Văii Roșiei:

1. Moara Pașchii Romanii (prima dinspre Roșia) –proprietar Țiboc Pașc (construită în  perioada interbelică, demolată în perioada 1990-2000).

2. Moara Picului- proprietar Toda Teodor (construită în perioada interbelică, demolată în anii 2000). A funcționat pe locul unde este construită Biserica Penticostală Căbești și avea arac propriu.

3. Moara Tanasii Pașchii- proprietar Lezeu Aurel (construită în perioada interbelică, demolată după  1970), avea arac separat prin curtea familiei Toma.

4. Moara „La Dodeasca” sau „La Mihaiu lui Totoi” (peste vale de casă familiei Lezeu Florian), proprietari Totoi Florian, Sârb Luca, Abrudan Șofron (construită după 1940, demolată 1964) .

5. Moara Găvrilii (în aval de confluența Văii Roșiei și Văii Sohodolului)- proprietar Cabău Gavril, (Cabău Petru, moștenitor), construită în sec. al XVIII-lea, după anul 1700), avea două roți și arac propriu.

6. Moara Ștefanii (în apropiere de dispensarul uman, lângă apă), proprietar Sârb Ștefan (construită în perioada interbelică, demolată de C.A.P.)

7. Moara Filimoanii, proprietar Blaj Filimon (construită în perioada interbelică, demolată după colectivizare).

8. Moara Roani- proprietar Sârb Ioan (construită-perioada interbelică, demolată după colectivizare).

9. Moara Sandri, proprietar Cabău Vasile, Lezeu Nicolae (construită în perioada interbelică, demolată după colectivizare).

Moara Filimoani, Moara Roani și Moara Sandri au avut iaz separat în Râtu Morii.

10. Moara Imbri (între Căbești și Gurbești), morar Horvath Imre (construită în perioada interbelică, demolată 1980).

 

11. Moara Dălaii (între Josani și Gurbești) - proprietari Merțe Petru, Lucuța Petru, Căbău Vasile, Fruntelată Saveta, Marge Emil (a fost construită în jurul anului 1900, există și acum fără roată, are arac propriu).

12. Moara Dejului- proprietar Boroș Dejei (construită în perioada interbelică, demolată 1986), este ultima în ordinea din amonte în aval, între Gurbești și Remetea.

Morile de pe Valea Sohodolului:

1. Moara „La Moraru” ( așezată la intrarea în Sohodol, pe partea stângă), proprietar Cabău Petru (construită în perioada interbelică, a funcționat până după 1990).

              2. Moara  Mihaiu Petrii, proprietar Căbău Vasile (construită-perioada interbelică, are roată mică, căderea de apă este din partea superioară, scoasă din funcțiune după anul 2000)

3. Moara Pășculeștilor (La Chioru) pe Topliță, proprietar Morar Tănase (construită în perioada interbelică, demolată între anii 1970-1980).

Informațiile au fost obținute de la Tirla Teodor (Josani), Lezeu Ioan (Josani), Mermeze Ioan (Căbești), Ivan Leț Adrian (Căbești), Lezeu Florian (Căbești), Ușvat Dumitru (Căbești), Horvath Alexandru (Remetea), Ene Corina (Căbești), David Teodor (Gurbești), Codrean Vasile (Sohodol), Benchiș Veronica (Sohodol).



prof. Gheorghe Marinel David