miercuri, 14 aprilie 2021

DE VORBĂ CU PRIMARUL COMUNEI CĂBEȘTI, CORINA GABRIELA ENE


       R
: Doamna primar, cum se face că ați lăsat jobul la o multinațională în București, pentru a fi primar în Căbești?

C.G.Ene: În urmă cu aproape doi ani, am revenit în Căbeşti profitând de concediul de creştere al copilului. Atunci mi-am dat seama că locul în care m-am născut are nevoie de o schimbare, de o nouă direcţie, care să aducă un nivel mai bun de trai tuturor oamenilor de aici.

R: Adică ați observat rămânerea în urmă a comunei Căbești față de comunele de pe Valea Roșiei și v-ați hotărât să vă implicați?

C.G.Ene: Da, cam așa e. Doream o schimbare. În anul 2020 schimbarea a început odată cu implicarea mea activă în viaţa administrativă a comunei, încununată de câştigarea alegerilor locale şi dobândirea funcţiei de primar. Azi încerc pe toate căile să materializez ideea mea de a face din Comuna Căbeşti o comună de frunte a Bihorului, o comună exemplu care să ne bucure pe noi, locuitorii ei.

R: Acum două luni ați participat la Bucureşti, la Adunarea Asociațiilor Comunelor din România. Ce ne puteți spune despre aceasta?

C.G.Ene: Prezenţa mea la Bucureşti, în 21-23 februarie 2021, la cea de-a 24-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România a fost un prilej să atrag atenţia participanţilor, dar şi presei că, în vestul ţării, la graniţele frumoasei Depresiuni a Beiuşului există o comună mică, dar frumoasă, cu oameni buni şi harnici, care are nevoie de sprijin pentru a recupera perioadele în care efectiv, din punct de vedere al dezvoltării, a stagnat şi aceasta este comuna noastră, Căbeşti.

R: Ar putea fi o soluție accesarea fondurilor europene?

C.G.Ene: Da, dar Căbeștiul este o comună mică, cu doar 1800 locuitori și aceasta contează foarte mult la repartiția fondurilor europene, dar eu sper să creștem, desigur, pe termen lung, dacă voi reuși să dezvolt comuna. Referitor la populație, deocamdată lucrurile nu stau bine deloc - actuala pandemie a crescut mortalitatea, de aproape patru luni, de când sunt primar, am semnat peste 20 de certificate de deces, mă refer la persoanele decedate înregistrate la Primăria Căbești dar trebuie luate în considerare și cele decedate la Beiuș, Oradea ori în alte localități. Cât privește natalitatea - este în scădere, am semnat doar un certificat de naștere.

R: Și atunci ce este de făcut?

C.G.Ene: Deocamdată lucrăm la strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2027, pentru că anul 2027 este termenul limită pentru toate comunele care n-au apucat să se dezvolte pe infrastructură și trebuie să găsim și alte resurse, nu doar finanțările nerambursabile și europene sau guvernamentale. Prima dată trebuie să asigurăm infrastructura ca după aceea să dezvoltăm comuna și economic.

R: Care ar putea fi alte resurse de finanțare?

C.G.Ene: Așezarea comunei într-o zonă montană, pădurea și mă gândesc, pe viitor, să atrag investitori în această zonă de prelucrare a lemnului sau măcar să-i sprijin pe cei existenți. Momentan situația economică a comunei nu este roză, autoritatea locală trebuie să găsească soluții - degeaba dezvoltăm infrastructura dacă nu asigurăm informarea și educarea cetățenilor în accesarea fondurilor europene - trebuie să profităm de ele atât cât încă mai sunt disponibile. Din 2007 comuna Căbești a accesat un singur proiect, lucrurile se mișcă mai greu în administrația locală, dar nu cred că este imposibil.

C.G.Ene: În final, vă spun că în calitatea mea de primar încerc pe toate planurile să promovez comuna noastră oriunde mă duc şi prin acest lucru să găsim rezolvare la unele probleme administrative, dar şi resurse pentru dezvoltarea sa! Vă reamintesc că primarul nu poate face lucruri de unul singur, de aceea este nevoie de implicare voluntară, de bună înțelegere, unitate, răbdare şi informare corectă a tuturor celor implicați în viaţa comunei, atât a Consiliului Local, cât şi a tuturor locuitorilor săi. Vă mulțumesc și vă rog să aveți încredere că mergem în direcţia buna!

R: Succes!