miercuri, 17 martie 2021

ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA – Cea de-a 24-a sesiune ordinară



În perioada 21-23 februarie 2021 s-au desfășurat la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și în sala de conferințe a Hotelului Radisson Blu, Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), în cea de-a 24-a sesiune ordinară, precum și Consiliul director în ședință ordinară pe semestrul I/2021.

Pe ordinea de zi a reuniunii au fost stipulate mai multe proiecte importante: discuții privind alocările bugetare de la stat către comune; discuții privind bugetul național consolidat; planul de achiziții pe anul 2021.

Lucrările adunării generale au fost onorate cu prezența ministrului muncii și protecției sociale, Raluca Turcan, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, ministrul investițiilor și proiectelor europene,  Cristian Ghinea și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

De asemenea au mai participat Mihai Moraru, directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investițiilor Rurale (AFIR), al cărui mesaj a fost: Autoritățile locale sunt motorul principal al bunăstării comunităților pe care le reprezintă, iar accesarea fondurilor europene și implicit încurajarea investițiilor private și publice sunt vitale pentru creșterea economică locală.

Reprezentantul comunei Căbești, primarul Corina Gabriela Ene, a pus în discuție problema burselor școlare, ca acestea să nu fie în sarcina primăriilor. S-au stabilit tipurile de burse: de merit, de performanță, de ajutor social, de studii, dar și criteriile de acordare a acestora, guvernul asigurând un minim de 100 de lei, primăriile putând suplimenta suma din resurse proprii.