miercuri, 17 februarie 2021

BISERICILE COMUNEI CĂBEȘTI – scurt documentar

 Biserica a jucat un rol important în viaţa de zi cu zi a comunităţii. Aici în comuna Căbeşti, județul Bihor, ca peste tot în țară unde au existat comunități puternice, ortodoxe, biserica a fost și este considerată un loc sacru de care se leagă o serie de evenimente din viaţa fiecăruia: participarea la Sf. Liturghie, botezul, cununia, maslul, spovedania, împărtășania, școala etc.

De asemenea trebuie avut în vedere rolul social şi caritabil al bisericii, dar nu în ultimul rând rolul culturalizator al acesteia în viaţa obștii. Primele școli au apărut pe lângă biserică și s-au numit „școli confesionale”, iar cei care au predat elevilor noile cunoștințe au fost preoții.

Învățătura creștină a fost dăruită locuitorilor din comunitățile noastre de către  preoți dedicați slujirii și misiunii lor. Cei de astăzi, duc cu demnitate modelul înaintașilor și se străduiesc să țină aprinsă candela credinței, atât prin slujirea la Sf. Altar cât și prin implicarea în viața socială.

Satele comunei Căbeşti sunt organizate în trei parohii. Aceste parohii au în componența lor și satele Remetea din comuna Remetea și Lazuri de Roșia din comuna Roșia. Astfel satele Căbeşti şi Goila formează parohia Căbeşti; satele Gurbești, Josani şi Remetea (comuna Remetea) formează parohia Remetea, iar satul Sohodol împreună cu satul Lazuri de Roşia din comuna Roşia formează parohia Lazuri-Sohodol. Până în anul 1950, în vechea formă de organizare, a funcționat parohia Josani, Gurbești, Goila.

 


BISERICA ORTODOXĂ CĂBEŞTI

Biserica din lemn din satul Căbeşti, azi demolată, a purtat hramul Adormirea Maicii Domnului şi ne este descrisă de episcopul Melentie Covaci, care a vizitat zona în 1752, astfel: „biserica din Căbeşti era din lemn şi acoperită cu șindrilă”.

În jurul anului 1837 parohia din Căbeşti a fost, pentru scurt timp, reşedinţa protopopială pentru preoţii din jurul Beiuşului.

Această biserică din lemn a fost demolată în anul 1950. Lungimea construcției era de aproximativ 10 m, lățimea navei de aproximativ 4,50 m. Temelia din piatră zidită, pereții din bârne orizontale prinse în „cheotori”, iar acoperişul era din șindrilă.

Noua biserică, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, așezată în mijlocul satului a fost zidită între anii 1924-1926 de către 6 meșteri italieni, numele unuia dintre aceştia a fost Ioan De Costa. Biserica a fost ridicată în timpul slujirii preotului Corneliu Tempelean.

Zidurile, pereții şi jumătate din turn sunt din piatră, cealaltă jumătate din cărămidă, iar pentru acoperiș s-a folosit tablă. Edificiul este impunător, aparţine stilului arhitectonic roman. Târnosirea bisericii a fost făcută în toamna anului 1927 de către episcopul Aradului Andrei Magieru.

Biserica este pictată integral în interior, la fel și iconostasul.

La biserica din Căbeşti au existat numeroase manuscrise, cărţi de învăţătură şi cult. Au fost descoperite aici Chiriacodromionul de la Belgrad, Miscelaneul în cadrul căruia se regăsesc: Rugăciunea dimineţii şi a serii, Cântecul Floriilor,, Cazania Sfintei Barbure, o serie de molitve, un fragment de pravilă, Cântecul lui Adam, Călătoria la iad, Întrebări şi răspunsuri, Cazania lui Varlaam, Strașnic, Noul Testament de la Belgrad, Apostol, Acatist, Triod, Predica pastorală.

Preoţi slujitori la Biserica Ortodoxă din Căbeşti au fost printre alţii: Francisc Achim, pr. Flore, pr. Gheorghe, pr. Ioan, pr. Vasile, pr. Ilie Popoviciu, diacon Nicolaie Popoviciu, pr. Mihai Jurcă, pr. Vasile Popoviciu, pr. Corneliu Tempelean, pr. Ioan Cerniu, pr. Nechifor Judea, pr. Ioan Batiş, pr. Gheorghe Pereş, pr. Vasile Pârvu, Ioan Laza, Gheorghe Bala. În prezent preot paroh este Mihai Jute.

 


BISERICA ORTODOXĂ GOILA

Biserica ortodoxă din localitatea Goila are hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1750 din lemn fiind apoi zugrăvită în anul 1764 de către David Zugravul. Biserica este declarată monument istoric. S-au regăsit aici icoane de o deosebită valoare artistică.

În această perioadă (anii 2014-2021) comunitatea ortodoxă construiește o nouă biserică din cărămidă.

După 1950, preoții slujitori au fost cei din parohia Căbești, menționați mai sus.

Au existat aici câteva cărţi vechi: Cazania scrisă în 1724 – copia realizată în 1724 de copistul Popa Ioan din Ţara Leșească; Apostolul, Buzău 1703; Liturghie, 1798;


BISERICA ORTODOXĂ SOHODOL

         Biserica ortodoxă cu hramul “Sfântul Gheorghe” din Sohodol este atestată documentar în 1743. Structura bisericii este din lemn cioplit fiind acoperită cu șindrilă. În jurul anului 1980 biserica a fost strămutată în localitatea Tinca, judeţul Bihor, unde poate fi vizitată ca monument istoric.

         În anii ’30 locuitorii satului au construit o biserică mai încăpătoare din cărămidă, biserică care poartă acelaşi hram.

         Iată numele câtorva preoți care au slujit aici: Mândru Ioan, Botiș Ioan, Ciuhandu Petru, Voicu Petru, Pr. Petruț, Monenciu Augustin, Munteanu Ioan, Bucur Viorel, iar în prezent Pr. Cociu Nicolae.

         Au existat şi aici cărţi de cult cum ar fi: Evanghelia, Bucureşti, 1723; Antologhion, Blaj, 1766; Strașnic, 1753; Catavasierul, 1769; Strașnic, 1773.

 


BISERICA ORTODOXĂ JOSANI

Biserica ortodoxă “Sfântul Nicolae” din satul Josani a fost construită în jurul anului 1927 din cărămidă fiind acoperită cu tablă.

         În anul 2011 biserica a fost pictată integral în interior de către pictorul piteștean Florin Paraschivescu.

         Între anii 2015-2021 în cimitir s-a construit o capelă mortuară.

          Preoții slujitori parohia Josani, Gurbești, Goila: Iancu Ioan, Botiș Ioan, Săliștean Dumitru Gherban Dumitru, Ciolac Nicolae, Jude Nichifor, Ciuhandu Teodor, Ciuhandu Adrian, Stănescu Gheorghe, Buda Aurel. Din anul 1950, de când ființează parohia Remetea cu filiile Josani și Gurbesti,  aici au slujit preoţii: Gavril Rușianu, Roșu Octav, Aronescu Gheorghe, Negru Lucian, Straton Petru, Opărică Odorel, Pârvu Vasile Veneamin, Laza Ioan, Vlaș Toma, iar în prezent Pr. Guran Andrei.

 


BISERICA ORTODOXĂ GURBEŞTI

Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae” din satul Gurbești a fost construită în anul 1799 din lemn, lungimea construcției fiind de 10 m, iar lățimea de 4,4 m. Iniţial biserica a fost acoperită cu șindrilă, iar în 1974 a fost reînvelită cu tablă.

Comunitatea de aici construiește în prezent o biserică din cărămidă, care în acest moment (ianuarie 2021) este la nivelul acoperișului.

Au existat în biserică numeroase icoane pe sticlă foarte vechi.

 Șirul preoților slujitori parohia Josani, Gurbești, Goila: Iancu Ioan, Botiș Ioan, Săliștean Dumitru Gherban Dumitru, Ciolac Nicolae, Jude Nichifor, Ciuhandu Teodor, Ciuhandu Adrian, Stănescu Gheorghe, Buda Aurel.

Odată cu reorganizarea parohiilor din anul 1950, parohia Remetea cu filiile Josani și Gurbesti au fost păstorite de preoţii: Gavril Rușianu, Roșu Octav, Aronescu Gheorghe, Negru Lucian, Straton Petru, Opărică Odorel, Pârvu Vasile Veneamin, Laza Ioan, Vlaș Toma. Din anul 2019 preot paroh este Guran Andrei.

Biserica a avut încă din secolul al XVIII-lea manuscrise şi cărţi de valoare: Mineiul scris de Pavel Dascălul din Muncaciu 1714; Chiriacodromionul, Alba Iulia, 1699; Mineiul, Râmnic, 1745; Antologhion, Râmnic, 1745; Straşnic, Blaj, 1773; Octoih, Blaj, 1783; Triod, Blaj, 1800; Octoih, Buda, 1826; Sfânta Liturghie şi Octoihul Mic, 1890.

 Gheorghe Marinel David