luni, 29 iulie 2024

SCULPTFEST 2024. PROGRAMUL ARTISTIC SUSȚINUT DE FORMAȚIILE COMUNEI CĂBEȘTI

 Duminică, 27 iulie a.c. s-a desfășurat ultima zi a festivalului SCULPTFEST - ediția a treia din Căbești. Festivalul a fost organizat de Primăria Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise. Acesta a fost un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise.

Vă prezint programul artistic susținut de Școala Gimnazială nr.1 din Căbești - elevii de la cursurile de pian, chitară și fluier (coordonatori profesorii Zoltan Boldiș, Călin Vlăduț și Gheorghe M. David) și grupul vocal „Horitoarele” (coord. prof. Adrian Micula, prof. Gheorghe M. David). Au mai participat rapsodul popular Iustina Blaj, taraful „Dor Bihorean” (prof. Remus Lazea) și Cvartetul „Șura Ușorilor din Căbești (deși doi din membri au avut probleme de sănătate ,  au fost înlocuiți ad-hoc). Au mai cântat surorile Mariana și Simona Tomele din satul Gurbești, comuna Căbești.
 


marți, 23 iulie 2024

TABĂRA DE CREAȚIE SCULPTFEST 2024 - ZIUA A DOUA

 Mai puțin călduroasă decât cea de ieri, ziua de azi (23 iulie 2024) a debutat cu un soare plăcut, mult mai favorabil desfășurării activităților. Sub nucul răcoros din curtea școlii, cursanții de la construire caval și cântat la caval, s-au dovedit, la fel ca și ieri, curioși și harnici. În interiorul școlii, în clasele special pregătite, și-au desfășurat activitatea cei de la olărit, opincărit, măști tradiționale și împristit ouă. Cei 12 pictori, după ce au vizitat cursurile de la școală, au plecat, avându-l ghid pe Gheorghe David, să găsească locuri frumoase pe întinsul comunei, numai bune de pictat. Sper că porțile maramureșene instalate la bisericile de lemn din Gurbești și Goila vor fi izvoare de inspirație.

GALERIE FOTO





























                                                 







luni, 22 iulie 2024

A ÎNCEPUT TABĂRA SCULPTFEST CĂBEȘTI 2024

 Azi, 22 iulie 2024 a demarat Tabăra de creație Sculptfest 2024, care, timp  de cinci zile se va desfășura  în Școala din Căbești, pe mai multe secțiuni: Tabăra de suflat la caval și Tabăra de făurit cavalul, susținută de Centrul Cultural Subcarpați, Tabăra de opincărit cu Ilinca Alexandru, Tabăra de creat măști tradiționale cu Vasile Șușca, Tabăra de olărit cu Ana Florea, Tabăra de încondeiat ouă cu Bihoreanul cu opinci, iar în Roșia, „La Busuri”, Tabăra de pictură ”Între lumi” coordonată de Angela Szabo. Trecerea evenimentului de la sărbătoare la festival se va face vineri, 26 iulie, când artiștii, meșterii, artizanii, localnicii și turiștii se vor întâlni pe Valea Sohodol.

Pe Valea Sohodolului se lucrează intens pentru amenajarea locației unde vineri, sâmbătă și duminică vor concerta Subcarpați, Floare de Maidan, Frații Jdieri, Frate Gheorghe ș Taraful Cleante&Diana Matei. 

GALERIE FOTO


















luni, 8 iulie 2024

SCULPTFEST 2024

 


Începând cu 22 iulie, în Căbești începe Tabăra de Artă și Creație, care se va încheia cu ediția a III-a a Sculptfest. 

În cadrul taberei, în această ediție, se desfășoară ateliere de pictură, caval, măști tradiționale, opincärit, olărit, ciupercărit, încondeiere de ouă și sculptură în lemn, dar și un concert în Peștera Meziad. 


În week-end, pe scena festivalului vor evolua Subcarpați, Floare de Maidan, Frate Gheorghe, Frații Jdieri, Diana Matei&Taraful Cleante. 
Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, locația va fi pe VALEA SOHODOLULUI.
  
 Accesul la festival este posibil pe DJ 764 

* Organizator: Primăria Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise.
* Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise.

Mai multe pe adresa Facebook - Primăria Căbesti.

VĂ AȘTEPTĂM!

miercuri, 3 iulie 2024

ÎN TOIUL VERII LA CĂBEȘTI

În Căbești, vara toridă a acestui an nu i-a împiedicat pe constructori să lucreze. Astfel este aproape finalizată stația de încărcare a autovehiculelor electrice, lucrările la Complexul sportiv avansează, dispensarul uman a fost anvelopat și tencuit, iar la dispensarul veterinar s-a turnat pardoseala (ambele dispensare sunt în reabilitare. De asemenea, la Biserica de lemn din Gurbești, precum și la cea din Goila, se lucrează pentru amenajarea intrărilor în curte, unde vor fi montate porțile de lemn maramureșene, asemenea celei de la intrarea în cimitirul din Căbești, iar curțile bisericilor vor fi împrejmuite cu gard rustic din nuiele.





Foto: Aurel Morar

Foto: Aurel Morar