marți, 28 mai 2024

CONTINUĂ ÎN RITM SUSȚINUT LUCRĂRILE ÎN SAT

 În intervalul dintre două reprize de ploaie se muncește puternic pentru finalizarea lucrărilor începute. Astfel, stația de încărcare a autovehiculelor electrice progresează, îngrădirea Capelei mortuare se apropie de finalizare, iar dispensarul uman este deja acoperit. De asemenea se lucrează și la repararea drumurilor.









luni, 27 mai 2024

„PLOAIE” DE PREMII PENTRU ELEVII DIN CĂBEȘTI

 Săptămâna trecută a avut loc etapa județeană a Concursului de muzică „Cântați cu noi”. Ploaie de premii pentru Școala gimnazială nr. 1 din Căbești.

Ei, și ce? În ultimii 30 de ani nu prea au venit premii la Căbești, lumea era obișnuită și așa. Doar că, odată cu reconstrucția, putem spune liniștiți și așa, și transformarea școlii construite cu sudoare de bunicii și străbunicii noștri, reconstrucție finalizată în anul 2022, odată cu darea în funcțiune a sălii de muzică și literatură precum și dotarea acesteia cu instrumente muzicale, angajarea de către Primărie Comunei Căbești și Școala Gimnazială nr. 1 din Căbești a instructorilor, copii, dornici de cunoaștere, au început să învețe să cânte la instrumente muzicale. 

Rezultatele au apărut după aproape doi ani - Ștefan Moghiș, premiul III la Concursul județean „Cântați cu noi”, categoria muzică clasică, Raul Ștefănică, saxofon, premiul I și Georgiana Brădău, solist vocal, la Concursul județean „Cântați cu noi”, categoria folclor, Răzvan Lupău, premiul I la la Concursul județean „Cântați cu noi”, categoria instrumentiști. Ultimii doi au fost elevi ai școlii, iar Răzvan Lupău se pregătește cu elevii din Căbești. Cursurile de instrumente muzicale sunt gratuite.

Felicitări elevilor, felicitări instructorilor: Boldiș Zoltan, Călin Vlăduț, Gheorghe M. David și nu un ultimul rând primăriței Corina-Gabriela Ene și directorului școlii, Marius Moghiș, datorită cărora a fost posibilă organizarea cursurilor de instrumente muzicale!

Ca să nu spun că neînscrierea în concurs, din cauze obiective, a grupului de chitariști, grupului de fluierași și a grupului vocal a însemnat faptul că școala din Căbești a pierdut trei premii.




duminică, 19 mai 2024

PRESTAȚIE MERITORIE A ELEVILOR CĂBEȘTENI LA CONCERTUL DE LA ȘTEI. RAUL ȘTEFĂNICĂ-LOCUL I LA ZALĂU

 Duminică, 19 mai 2024, cu începere de la ora 14.00, la Ștei s-a desfășurat Concertul Tinere Talente-ediția a III-a. Inițiativa concertelor Tinere Talente, așa cum spunea prof. Vasile Buhaș, i-a aparținut fostului dirijor al Fanfarei din Beiuș - lt.col.rtr. Boldiș Zoltan. Prima ediție a avut loc la Căbești, în 1 octombrie, Ziua Muzicii, în superba sală de lectură și muzică, a doua la Liceul Vocațional Pedagogic, iar a treia, cea care a avut loc azi, în sala festivă a Colegiului Național „Avram Iancu” din Ștei.

Școala gimnazială nr. 1 din Căbești s-a prezentat meritoriu, cu un program atrăgător, cantitativ și calitativ.

Se pare că doamna primar Corina Gabriela Ene și directorul școlii, prof. Marius Moghiș au avut o idee bună (pusă de altfel în practică), iar doamna primar a fost foarte inspirată când a selecționat instructorii de la cercurile de instrumente muzicale (Boldiș Zoltan, Călin Vlăduț, Gheorghe M. David), dovadă că elevii de la cercurile muzicale devin din zi în zi mai valoroși. 

Felicitări copii, felicitări domnilor instructori, felicitări doamna primar!

Azi echipa muzicală de la Școala gimnazială din Căbești, întărită cu Răzvan Lupău, absolvent al școlii anul trecut, a făcut o figură frumoasă la Ștei, prestația lor fiind recompensată cu diplome, aplauze și... dulciuri. Mulțumim pasionatului prof. Vasile Buhaș, artizanul acestei ediții!


Ieri, la Zalău, la Concursul regional de interpretare vocal -instrumentală „VIVA LA MUSICA”-ediția a XXIII, Raul Andrei Ștefănică - profesor și corepetitor Lucian Florin Bonțu, a obținut Premiul I. 

Felicitări!


 








vineri, 17 mai 2024

DIN NOU CĂBEȘTIUL PE PRIMUL LOC

 Elevi de la Școala gimnazială nr. 1 din Căbești au participat azi, la Oradea, la concursul „Prietenii Pompierilor”, etapa județeană. Printr-o prestație exemplară, echipajul pregătit de prof. Nicolae Petruț și prof. Adrian Micula au obținut locul I.

FELICITĂRI!






LA SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ


Duminică, 19 mai 2024, la Ștei, în sala de festivități a Colegiului Național „Avram Iancu” se va desfășura, începând cu orele 14.00, Concertul Tinere Talente, ediția a III-a. Concertul este organizat de Colegiul Național „Avram Iancu”. Își vor da concursul elevi de la Clubului Copiilor Beiuș, Școala Gimnazială Nr.1, Căbești, Colegiul Național „Avram Iancu ” Ștei, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu ”, Ștei Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu ” Beiuș, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș. Primele două ediții s-au desfășurat la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, respectiv  Școala Gimnazială Nr.1 Căbești. „Artiștii” sunt elevi de la cursurile de muzică organizate, extrașcolar. Școala gimnazială din Căbești se va prezenta cu elevi de la cursurile de pian, chitară și fluier susținute de Primăria Comunei Căbești.

Joi, 16 mai 2024 la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în finalul lansării cărții  Turismul rural și etnoturismul - oportunități pentru o dezvoltare durabilă a Țării Beiușului , autori dr. Vasile Todinca cercetător științific I și dr. Maria Flavia Pop muzeograf I, în finalul manifestării, Cvartetul Tradițional „Șura Ușorilor” din Căbești și grupul vocal „Horitoarele” al Școlii gimnaziale nr. 1 Căbești au susținut un recital cu tema Restituire - Folclorul în Groapa Binșului în prima jumătate a secolului XX. S-au interpretat cântece și melodii de joc din prima jumătate a secolului XX, preluate de pe discurile de ceară imprimate de Bela Bartok în perioada 1909-1917 în localități, cum ar fi, Beiuș, Delani, Șoimi, Urviș ș.a., dar și melodii preluate de la vechii lăutari - Aurelu Draii, Moise Tripe, lăutari de pe Valea Roșie etc, spre deliciul publicului. Cvartetul este alcătuit din Nicu Fărcuț, vioară, Gheorghe David, fluier, caval, voce, Boldiș Zoltan, braci și Simion Suciu, dambă. Grupul vocal Horitoarele este coordonat de prof. Adrian Micula și prof. Gheorghe David.

Mulțumim Primăriei Căbești și Școlii gimnaziale nr.1 Căbești pentru sprijinul acordat!





joi, 16 mai 2024

LUCRĂRI ÎN CĂBEȘTI

 Iată că au trecut Sfintele Paști, Săptămâna Luminată, Droștelele, iar natura își vede de treaba ei, făcând și mai frumos satul. Oamenii îngrijesc grădinile, se fac lucrări noi, iar angajații primăriei se preocupă de toaletarea străzilor. Cu ajutorul noului tractor „verde”, adică electric, marginile drumului arată ca niște covoare de iarbă, la același nivel tunsă, prin grija d-lui Pașcondea.



La capela mortuară se lucrează la împrejmuire și amenajarea platoului de parcare, iar lângă școală a început construirea stației de încărcare a autovehiculelor electrice.







vineri, 3 mai 2024

SĂRBĂTORI PASCALE CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII!


 REDACȚIA JURNALULUI SATULUI CĂBEȘTI VĂ DOREȘTE

PAȘTI FERICITE!

ELEVII CĂBEȘTENI AU PARTICIPAT LA FESTIVALUL OUĂLOR DE PAȘTI - DRĂGOTENI, EDIȚIA A XXVII-A

 Ieri, 2 mai 2024, s-a desfășurat, la Drăgoteni, a XXVII-a ediție a Festivalului Ouălor de Paști. Elevii Școlii gimnaziale nr. 1 din Căbești au participat la această manifestare, întorcându-se acasă, ca de obicei, cu premii și diplome. Grupul căbeștean a fost coordonat de prof. Gheorghe M. David și prof. Adrian Micula și directorul școlii, prof. Marius Moghiș.

Au obținut premii:

Francesca Bogdan, premiul I, compoziții plastice

Grupul vocal al Școlii gimnaziale nr.1 din Căbești, premiul II

Ghenț Maria, premiul II, compoziții plastice

Raluca Coteiu și Patricia Bogdan, premiul III, compoziții plastice 

Iasmina Ușvat, premiul III la împristit ouă și premiul III pentru cel mai autentic costum popular.

Nu în ultimul rând, remarcăm prestația fostului elev al școlii din Căbești, actualmente în clasa a X-a la CNSV din Beiuș, care a obținut premiul I la concursul de bătut toaca. 

Mulțumim pentru fotografii prof. Adrian Micula.